Nikdy jsem neměl cíl být nejlepší, říká michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek
Čtvrtým rokem je porotcem soutěže pro amatérské kuchaře. Řeč je o michelinském kuchaři Radku Kašpárkovi (40), který pro ŽivotvČesku.cz poskytl krátký rozhovor ohledně své kariéry, zároveň popsal, co mu soutěž MasterChef do života dala.
Co vám pořad, kde vystupují amatérští kuchaři a vy jste v něm v roli porotce, dal?
Rozhodně nadhled, řadu věcí jsem v kuchyni netoleroval, což, když se mi něco nelíbí, netoleruji dále, ale jsem shovívavější k soutěžícím, protože si člověk musí uvědomit, že soutěžící jsou amatéři a třeba do budoucna by se profesionály chtěli stát. Soutěž mě chytla a o sobě si myslím, že jsem velký srdcař a vždy jsem šel na natáčí plac dát všechno. To znamená, že těch 22 let praxe se soutěžícím snažím předat, dát jim ty informace, které jsem za roky vaření získal. A baví mě u těch lidí, kteří se do soutěže přihlásili, sledovat jejich progres.
Kde jste se naučil vlastně vařit?
Nejprve jsem se vyučil, následně jsem si dodělal maturitu. Pak jsem šel na vojnu, kde jsme vařili pro 1300 vojáků, a následně jsem šel do hotelu Savoy, kde jsem získal první velkou praxi.
Kdy se u vás zrodila myšlenka, že budete chtít patřit mezi nejlepší české kuchaře, pokud to tak bylo?
Nebylo. Nikdy jsem neměl cíl být nejlepší. Posouval jsem se dopředu a v hlavě jsem měl to, že jsou lepší kuchaři a že na sobě musím více a více a tvrději makat.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.