Červivé houby v kuchyni: Obsahují larvy hmyzu, popsal mykolog. Řekl, zda je možné je jíst

Houby – ilustrační foto
Houby – ilustrační foto
Foto: Pixabay

Začínají hojně růst hřibovité houby a řada houbařů řeší odvěký problém. Patří červivé houby do kuchyně? Může pokrm s larvami hmyzu člověku ublížit? Názory na červivé houby se různí. "Setkal jsem se také s názorem, že ty larvy musí v houbě něco vylučovat, v plodnici jsou tedy i exkrementy," upozornil pro ŽivotvČesku.cz mykolog a biochemik Jan Borovička.

Začala první vlna hřibovitých hub a lidé si domů odnáší například voňavé hřiby dubové. Právě ty jsou ale na začátku sezony často napadeny larvami hmyzu. Lidé si domů přinesou košíček hřibů, a když je začnou krájet, čeká na ně nepříjemné překvapení. Každý rok se pak vrací otázka, zda takové houby konzumovat, nebo je vyhodit.

Zkušení houbaři samozřejmě ví, že nejlepší je houby rozpůlit a vykrájet rovnou v lese, protože odpad z hub poslouží více tam než v popelnici. Otázka ale zní, zda se mohou červivé houby konzumovat. Tady se názory různí, daly by se ale shrnout do hesla, že vše má své hranice.

Červíci (většinou larvy bedlobytek) sami o sobě jedovatí nejsou. Zčásti o tom svědčí různé světové kuchyně, které se specializují na pokrmy z hmyzu. Kdo byl na nějakém africkém či asijském tržišti, tak dosvědčí, že co se dá uvařit, dá se i sníst. Larvy v houbách jedovaté nejsou, ale i tak je nelze doporučit k jídlu.

"Některé národy, třeba Italové, hodně červivé hřibovité houby dokonce prodávají. Teď mám na mysli sušené houby. Je vidět, že plodnice jsou zcela prožrané, ale nevadí jim to. Když já suším houby a jsou maličko červivé, tak mi to také nevadí. V potravinářství existuje stupnice červivosti. Myslím si, že sušené houby, které se prodávají v Česku, snesou nějaký drobný stupeň červivosti. U sušení dochází k tomu, že ty larvy nedobrovolně opustí houbu, na plodnici jsou pak jen ty chodbičky. Po sušení larvy z materiálu prostě vypadnou," řekl pro ŽivotvČesku.cz biochemik a odborník na hyperakumulaci chemických látek v houbách Jan Borovička.

Když už byla zmíněna Itálie, tak stojí za připomínku, že na Sardinii se vyrábí sýr casu marzu. Jedná se o sýr, který je záměrně infikovaný larvami sýrohlodky drobné a pojídá se v podstatě ve stadiu rozkladu, kdy jsou živé larvy vybírány strávníkem až u stolu.

Jan Borovička připomíná, že platí pořekadlo »​jiný kraj, jiný mrav«. "Málokdo by u nás měl žaludek na to, dát si k jídlu vyloženě prožrané houby s mrskajícími se larvami. Setkal jsem se ale také s názorem, že ty larvy musí v houbě něco vylučovat, v plodnici jsou tedy i exkrementy. Když si toto člověk uvědomí, tak asi také nebude mít tendenci takové houby jíst. Na straně druhé ale je těch exkrementů opravdu drobné množství," dodal pro ŽivotvČesku.cz odborník na hyperakumulaci chemických látek v houbách.

Patří mezi nejhojnější české houby a pozná je i houbař začátečník. Někdo si je pochvaluje, jiný by je do košíku nedal. Řeč je houbách, kterým se lidově říká babka. Odborně jde o hřib žlutomasý a jeho příbuzné. Babky dlouho měly pověst, že způsobují rakovinu. To dnes mykologové vyvrací. "Rozhodně je ale lepší sbírat mladé plodnice. Ty staré opravdu mohou být zátěží pro lidský organismus," vysvětil pro ŽivotvČesku.cz předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Jiní mykologové i houbaři se domnívají, že larvy zanášejí do plodnic hub mikroorganismy, které se rychle množí a způsobují tak rychlejší zkázu hub (jejich hnití a plesnivění). Objevily se také teorie, že larvy hmyzu se mohou dostat do střev a způsobit alergické reakce a podráždění trávicího ústrojí, to se ale nikdy nepotvrdilo.

Zavřít reklamu