Nemístné poznámky obsluhy o »cecících«: Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu nestačí divit

Autor: TV Nova | Souboj restaurací
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 3. 2023

Nová show Zdeňka Pohlreicha (65) diváky vezme na cestu po nejzajímavějších českých restauracích, které se utkají o titul té nejlepší. První díl přinese kromě kulinářské inspirace také šokující moment, ve kterém obsluha restaurace komentuje dotaz zákaznice nevybíravými připomínkami. Známý šéfkuchař tak bude opravdu nevěcně hledět. I přes tento incident ale známý kuchyňský mág vidí situaci poměrně pozitivně. "Za poslední roky se stav české gastronomie proměnil k lepšímu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Zděnek Pohlreich ve svém novém pořadu hledá tu nejlepší českou restauraci. V prvním díle »Pohlreichova souboje restaurací«, který TV Nova uvede ve středu večer, ho diváci svým doporučením poslali za tradiční českou kuchyní, na kterou má Zděnek Pohlreich nejpřísnější nároky. Pod tímto pojmem si známý šéfkuchař vybaví hlavně výrazné omáčky, nadýchané knedlíky a buchty plněné povidly.

Ve středečním souboji se utkají dvě výborné restaurace s dlouholetou tradicí. Do dalšího kola ale může postoupit pouze jedna. V prvním kole podstoupí soutěžící tři zkoušky. Nejprve okusí zatěžkávací test, ve kterém musí obsloužit plnou hospodu v časovém limitu 120 minut od předkrmu až po dezert. Ve druhé zkoušce je navštíví tajný host, nakonec pak společně zabojují v Pohlreichově restauraci Next Door.

Zájezdní hostinec U Jiskrů, který budou moci diváci v první epizodě vidět, se nachází kousek od Strakonic, kde majitelem a šéfkuchařem v jedné osobě je Martin Jiskra. Hostům jeho tým připravil býčí žlázy, kyselo, dršťky s jelítkovými kroketami a vepřový bůček s červeným zelím. Jako dezert dal na výběr tradiční české dezerty.

Jiskrovi bohužel neprojdou zcela bezchybně u tajného hosta. Najde totiž kost v rybě, setká se s nervózní a nejistou obsluhou a hlavně se dočká nevhodných řečí poté, co si objedná kávu s mandlovým mlékem. Obsluha totiž začne prohlašovat, že na mandlích nebyly nalezeny bradavky, aby mohli naservírovat mléko a podobně. To se pochopitelně Zdeňku Pohlreichovi nezamlouvá a majiteli restaurace posléze doporučí, že by se personál měl napříště podobných připomínek raději vyvarovat.

Soutěž se nezaměří jen na klasickou českou a moderní kuchyni, ve výběru se objeví i italská, americká nebo asijská kuchyně, zkrátka to nejlepší, co se v českých restauracích dá nalézt. Proti sobě se vždy postaví dvě restaurace se stejným zaměřením. 

"Za poslední roky se stav české gastronomie proměnil k lepšímu. A tak už se mi nechce jezdit a nahánět ty, co to dělají špatně. Naopak. Chtěl bych ukázat nejlepší restaurace. Ne nutně ty nejznámější, nechtěl bych ukazovat ty, které každý zná, které plní stránky médií. Spíš hledáme něco, čemu pracovně říkáme neobroušené diamanty, i když řada z nich se již opravdu pěkně blýská," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Zdeněk Pohlreich, na co by se v nové show rád zaměřil.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich
Foto: Se svolením TV Nova

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.