Další nárůst nežádoucích účinků po očkování. Úřad eviduje přes 1100 případů. Nejčastější hlásí už 608 lidí

Očkování - ilustrační snímek
Očkování – ilustrační snímek
Foto: Showpix
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 3. 2021

Od konce loňského roku v Česku probíhá očkování proti covidu-19, které mnozí odborníci považují za hlavní zbraň v boji s epidemií koronaviru. Ale s vakcínou mohou být spojené některé nežádoucí účinky, které se projeví po aplikaci dávky. Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) je institucí, která taková hlášení přijímá a eviduje. Se vzrůstajícím počtem očkovaných, přichází stále více osob, které hlásí zdravotní komplikace. Nyní už počet případů překročil hranici jednoho tisíce.

Očkování v Česku bylo zahájeno 27. prosince 2020 a k dnešnímu dni zdravotníci podali více jako 735 000 dávek vakcín, obě dávky pak dostalo zhruba 251 000 lidí. Používají se očkovací látky od tří farmaceutických společností – Pfizer/BioNTech, AstraZenecy a Moderny. Celkem 5 000 dávek Moderny, které poskytl Izrael, jsou využívány pro očkování vojáků, kteří vypomáhají v nemocnicích s covidovými pacienty. Další dvě vakcíny jsou zatím dostupné pouze vládou určeným rizikovým skupinám – zdravotníkům a seniorům nad 80 let. Od 1. března se mohou hlásit na očkování také lidí starší 70 let.

V souvislosti s očkovacími látkami jsou velmi striktně hlídány i nežádoucí účinky, které se mohou objevit po aplikaci vakcíny. Státní ústav pro kontrolu léčiv aktualizuje informace o evidenci nových případů a výskytu rozlišných reakcí, které očkovaní lidé zaznamenávají. Minulý týden se počet hlášení vyšplhal na 996, aktuálně už překročil hranici 1 tisíce. Celkem 1119 očkovaných vakcínami proti covidu-19 se na SÚKL obrátil poté, co pociťovali zdravotní komplikace.

"S lékařem je možné se domluvit, zda je potřeba nežádoucí účinek hlásit a zda hlášení učiní lékař nebo sám pacient. Na webových stránkách sukl.cz jsou formuláře pro hlášení snadno dohledatelné," řekla pro ŽivotvČesku.cz Klára Brunclíková, tisková mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv.

Nejčastější problémy bývají reakce v místě vpichu (ať už se jedná o bolest, otok nebo zarudnutí), slabost, horečka, bolesti na hrudi, v podpaží nebo snížená pohyblivost končetiny po injekci. V dané kategorii uvedlo příznaky 608 lidí. Velmi časté jsou také neurologické příznaky, kdy 304 osob na SÚKL nahlásilo po očkování bolesti hlavy až migrény, mdloby, narušení vnímání chuti, sníženou citlivost nebo třes. Bolesti svalů a kloubů, ztuhlost, bolest krku a zad či páteře zaregistrovalo 273 lidí.

Jako nežádoucí účinky po vakcínách, které se pohybují naopak v řádu desítek, jsou zmiňovány návaly horka, zrychlený nebo naopak zpomalený tep, podrážděnost, zvýšená hladina cukru, zvýšený krevní tlak nebo rozmazané vidění. Nejméně je pak hlášení na bolest močového měchýře, záněty močových cest, u žen nepravidelná menstruace a gynekologické krvácení mimo periodu. Celkový počet úmrtí, která byla nahlášena jako důsledek podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covid-19 zůstává i nadále neměnný na 8 hlášení.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.